Τουρισμός

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1994 και είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης καθώς επίσης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Μέχρι σήμερα αριθμοί περί τα εκατόν τριάντα (130) ενεργά μέλη και ένα πλήθος συμπολιτών μας που διακινείται φιλικά προς τον Σύλλογο μας.

Ξεκίνησε από το τίποτα χάρις στον ενθουσιασμό λίγων φίλων και κανείς δεν περίμενε τότε ότι σε λίγα χρόνια θα είχε τέτοια ανάπτυξη και δραστηριότητα και τέτοια αποδοχή από το λαό της Νιγρίτας. Κανείς ακόμη, δεν περίμενε ότι  υπήρχε αυτή η κρυμμένη σπίθα, που χρειάστηκε το φύσημα των λίγων φίλων για να ζωντανέψει και να δημιουργήσει ένα πολύ ζωντανό και δραστήριο σύλλογο. 

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου, ωρίμασε η ιδέα κατασκευής  ενός καταφύγιου. Επιλέξαμε έναν χώρο 14 χλμ. Νότια της Νιγρίτας, στο ορεινό όγκο του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 600m στη περιοχή Τσιπλάκη. Το καταφύγιο είναι σε τέτοια θέση όπου αποτελεί την αφετηρία και το τέρμα πολλών μονοπατιών και όμορφων διαδρομών. Μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ) εντάχθηκαμε στο αναπτυξιακό κοινοτικό πρόγραμμα LEADER II και σήμερα το καταφύγιο μας μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως και 30 άτομα με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και WC.

Ο Σύλλογος μας πέρα από τις καθαρά ορειβατικές δραστηριότητες δραστηριοποιείται και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Μία τέτοια δραστηριότητα είναι η τράπεζα αίματος που δημιουργήσαμε πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Όλο αυτό διάστημα, λειτουργεί με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκίνησε. Με τις χιλιάδες φιάλες αίμα που προσέφεραν οι αιμοδότες μας, βοηθήσαμε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

 Η αρχαία θέση της Τερπνής βρίσκεται γύρω από την ακρόπολή της, που σήμερα λέγεται «Παλαιόκαστρο», περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση. Στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής έχουν γίνει σημαντικότατες ανασκαφές,  οι οποίες ανέδειξαν έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Η αρχαία ονομασία της Τερπνής ήταν κατά πάσα πιθανότητα «Κάστρο», όνομα που μετεξελίχθηκε σταδιακά σε «Παλαιόκαστρο» (σήμερα «Παλιόκαστρο»). 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό μετατοπίστηκε στη σημερινή του θέση, παίρνοντας το όνομα Τσιαρπίστα ή Τσερπίστα, το οποίο οφείλεται στη μεγάλη πηγή νερού στη νότια παρυφή του χωριού, τη λεγόμενη Κηφισιά (τσιαρπ= αντλητικό κουβαδάκι νερού, λέξη τουρκικής προέλευσης). 

Τις ανασκαφές διενήργησε η κ. αρχαιολόγος της εφορίας Καβάλας κ.Καραμπέρη.

Ιστορία Ανασκαφικών Ερευνών


Η αρχαία Βέργη ήταν μια σημαντική πόλη στην αρχαιότητα. Η Βέργα, ή Βέργη, ή Βεργαίο, ή Βέρτα, μαζί με την Άργυλο, το Κερδύλιον και την Όσσα, ήταν απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας. Το όνομα της οφείλεται πιθανόν στον πρωτότοκο γιο του Βισάλτη, το Βέργο. «Η αρχαία Βέργη ήταν πιθανότατα ένα σημαντικό «εμπόριο», δηλαδή εμπορικός σταθμός στον πλωτό ποταμό Στρυμόνα, στις όχθες της λίμνης Κερκινίτιδας. Εκεί είχαν εγκατασταθεί οι Θάσιοι στα τέλη του 6ου π.Χ αιώνα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του γεωργικού και μεταλλευτικού της πλούτου μετεξελίχθηκε σε αποικία της Θάσου. Η πόλη απέκτησε κυρίαρχο ρόλο, καθώς διευκόλυνε τη μετακίνηση των αγαθών από το Αιγαίο και τη Θάσο προς τη θρακική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια. Άρχισε να χάνει σε σπουδαιότητα μετά την ίδρυση της Αμφίπολης (437 π.Χ.), εξακολουθούσε ωστόσο να είναι αυθυπόστατη πόλη στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Ήταν πλούσια πόλη και έκοβε δικά της νομίσματα από το 476-356 μ.Χ. Τα νομίσματα έφεραν πάνω Σειλινό με Νύμφη ή Σειλινό μόνο ή ψάρι κυπρίνο (γριβάδι) ή τετράγωνο σταυρωτό σε σχήμα σβάστικας και τις επιγραφές ΒΕΡΤ, ΒΕΡΓΑΙ και ΒΕΡΓΑΙΟΥ. Η Βέργα ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και από τον Αντιφάνη.

   Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τη Νιγρίτα και 22 χλμ. από τις Σέρρες βρίσκεται το Υδροθεραπευτήριο "Θερμά"  (τηλ.  23220  22892  -3) στο  Δημοτικό  Διαμέρισμα   των   Θερμών. Υπάρχει η δυνατότητα για τον επισκέπτη να φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο με πλήρεις λουτρικές εγκαταστάσεις, το οποίο διαθέτει και εστιατόριο.  Διαθέτει  υδροθεραπευτήριο  μ' ένα ομαδικό  και  30  ατομικούς  λουτήρες, καθώς  και  3  υδρομασάζ. (τηλ.  23220 22893-22892). Τα ιαματικά νερά χαρακτηρίζονται  αλκαλικά   οξυπηγές  και  η  θερμοκρασία τους είναι 55,8 βαθμών Κελσίου. Τα λουτρά   ενδείκνυνται   για   νοσήματα   του γαστρεντερικού  συστήματος,  για  χρόνιες ρευματοπάθειες   και   δερματοπάθειες.   Το Υδροθεραπευτήριο Θερμών λειτουργεί από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου. Το ξενοδοχείο "Γερακίνα",  λόγω  της  μικρής  απόστασης που απέχει από τα λουτρά αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής για τους λουόμενους. 

Φωτογραφίες


Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2001 με συμμετοχή του Δήμου Νιγρίτας στο πρόγραμμα Leader. Βρίσκεται στο παραδοσιακό διατηρητέο οίκημα μπροστά στο πηγάδι που σύμφωνα με την παράδοση έπεσε η Γερακίνα. Στο χώρο γίνονται από το 1981 οι εκδηλώσεις «Γερακίνεια». Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί αίθουσα κατάλληλη για προβολές και εκτίθεται φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται ένα μέρος του τοπικού λαικού πολιτισμού της περιοχής. Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές Νιγριτινών.

Ουσιαστικά γίνεται μια αναπαράσταση της αστικής οικίας της Νιγρίτας. Έτσι σε μια γωνιά υπάρχει η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού με το παραδοσιακό κρεβάτι και τα στρωσίδια και τα υφαντά, σε άλλη ο χώρος συνεύρεσης και φαγητού με το σοφρά, τα οικιακά σκεύη, την πινακωτή, κλπ. Σε μια τρίτη γωνιά κοντά στο παράθυρο γίνεται αναπαράσταση της ζωής των κοριτσιών που έμεναν μέσα στο σπίτι και έπλεκαν ή κεντούσαν βλέποντας τον κόσμο από το παράθυρο. Φυσικά δεν λείπει ο αργαλειός, τα υφαντά, μια επίσημη γυναικεία φορεσιά και μια ανδρική καθημερινή φορεσιά.

Φωτογραφίες