Δημός Βισαλτίας -Διοικητική διαίρεση

Dimos Visaltias EnotitesΟ Δήμος Βισαλτίας είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτας και Τραγίλου. Το νότιο - νοτιοδυτικό μέρος του είναι ορεινό (400-1000 μέτρα), ενώ το βόρειο - βορειοανατολικό μέρος του είναι πεδινό.

Δημοτικές ενότητες και οικισμοί

Ο Δήμος Βισαλτίας διαιρείται σε 4 δημοτικές ενότητες .

  • Δημοτική Ενότητα Νιγρίτας που περιλαμβάνει την  Δημοτική κοινότητα Νιγρίτας  και τις Τοπικές κοινότητες Ανθής, Θερμών ,Τερπνής και  Φλαμπούρου.
  • Δημοτική  Ενότητα Αχινού που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Σιτοχωρίου , Αχινού , Δάφνης (οικισμοί Δάφνης,Ορέσκειας) , Ζερβοχωρίου, Λευκότοπου, Πατρικίου και  Χουμνικού (οικισμοί Χουμνικού , Λαγκαδίου)
  • Δημοτική  Ενότητα Βισαλτίας που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Δημητριτσίου, Αγίας Παρασκευής,Αμπέλων, Βέργης, Λυγαριάς, Νικόκλειας, Σησαμιάς και Τριανταφυλλίας.
  • Δημοτική  Ενότητα Τραγίλου που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Μαυροθάλασσας, Αγίου Δημητρίου, Αηδονοχωρίου, Ευκαρπίας, Ιβήρων, Καστανοχωρίου  και Τραγίλου

Δημοτική ενότητα Βισαλτίας

Ο δήμος Βισαλτίας του προγράμματος Καποδίστριας ήταν δήμος που λειτούργησε την περίοδο 1999-2010. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Το 2010 καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Βισαλτίας. Βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του νομού. Ο δήμος αποτελείτο από 8 δημοτικά διαμερίσματα και είχε συνολικό πληθυσμό 8.563 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν το Δημητρίτσι.

Η Νικόκλεια (Τοπική Κοινότητα Νικοκλείας - Δημοτική Ενότητα ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Νικόκλεια”. Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Νικόκλεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νικοκλείας, του πρώην Δήμου ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Η Νικόκλεια έχει υψόμετρο 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,9310265152 και γεωγραφικό μήκος 23,4214404543.

Το χωριό δυτικά απέχει 25χλμ. απο την πόλη των Σερρών και 9χλμ. βορειοδυτικά απο τη Νιγρίτα. Ο οικισμός είναι 1,5 τετ.χιλ. Στο χωριό υπάρχουν 400 σπίτια, και αριθμεί δημότες, πάνω απο 2.500, με 1300 ψηφοφόρους και μόλις 570 μόνιμους κατοίκους. Οι άνθρωποι που ζούν στο χωριό, είναι ντόπιας καταγωγής. Στο παρελθόν, υπήρξαν και πρόσφυγες Μικρασιάτες, από τους οποίους έχουν μείνει μόνο δύο οικογένειες. Οι κάτοικοι του χωριού είναι γεωργοί κατά κύρια βάση. Το αγρόκτημα του χωριού έχει 12.000 στρέμματα, απο τα οποία τα 6.000 είναι σιτηρά. Τα 2000 στρ. είναι καπνοκαλλιέργειες, υπάρχουν λίγα αμπέλια και περίπου 30.000 ελαιόδενδρα. Πολύ μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η κτηνοτροφία στο χωριό.

Tο παλιότερο όνομα «Νικοσλάβη». Tο χρωστούσε σε κάποια νίκη των Ελλήνων εναντίον των Σλάβων. Από κατάλοιπα οικισμών που βρέθηκαν φαίνεται πως η περιοχή είχε κατοικηθεί από πολύ παλιά. Επί Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού, αν και περισσότεροι, δούλευαν στα κτήματα των κατακτητών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ λόγω της ευφορίας του εδάφους. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα αγωνίστηκαν με σθένος. Εδώ έπεσε μαχόμενος γενναία ο οπλαρχηγός Παπα-πασχάλης (Ανδρούτσος), αφού προδόθηκε από τους Βουλγάρους στα τουρκικά αποσπάσματα της περιοχής. Στους Βαλκανικούς πολέμους οι κάτοικοι του χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες στρατιώτες που μάχονταν στα Πλατανούδια. Επιτέθηκαν σε ένα βουλγαρικό τάγμα έξω από την Αγία Παρασκευή, προκαλώντας σύγχυση στον αντίπαλο. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να καταφύγουν στα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, θέλοντας να αποφύγουν τις θηριωδίες των Βουλγάρων.

Ενδεικτικές φωτογραφίες