Ενημέρωση Αγροτών

Η πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία για την εκμίσθωση των παρακάτω αγρών αγροκτήματος Νιγρίτας με διάρκεια εκμίσθωσης τεσσάρων (4) ετών:

1. Του αριθμ. 1207 αγροτεμαχίου στην τοποθεσία Μοσχάδικα 9.200τ.μ.
2. Του αριθμ. 1213 αγροτεμαχίου στην τοποθεσία Μοσχάδικα 7.600τ.μ.
3. Του αριθμ. 3008 αγροτεμαχίου στην τοποθεσία Ρασπόγια 4.000τ.μ.

Αλλάζει ημέρα διεξαγωγής και από τις 18/11/2020 ημέρα Τετάρτη μετατίθεται για την 27η Νοεμβρίου 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 με 12.30 ώρα λήξης προσφοράς με πρώτη προσφορά για το ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 20,00€ ανά στρέμμα.

Πληροφορίες της διακήρυξης της δημοπρασίας παρέχονται από το γραφείο του Δήμου Βισαλτίας , Αρμόδιος Χατζηθωμάς Παναγιώτης Τηλέφωνο 2322020337.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας την παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε, σήµερα, 17/06/2020, τον πίνακα µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το ζηµιογόνο αίτιο ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ της 13/11/2019 στις καλλιέργειες βαμβακιού παραγωγών της ∆/Τ.Κ ΝΙΓΡΙΤΑΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ.
Τα πορίσµατα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων παραγωγών για 10 ηµερολογιακές ηµέρες, δηλαδή µέχρι την 29/06/2020. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών στο Δήμο Βισαλτίας, στο γραφείο του αρμόδιου Ανταποκριτή Καδή Ευστράτιου και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης µέσα στην παρακάτω προθεσµία των 10 ηµερολογιακών ηµερών.

Χρονικό διάστηµα υποβολής ενστάσεων από: 17/06/2020 έως: 29/06/2020

Σε χρονιές που, κατά την περίοδο του φυτρώματος και μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων φύλλων των βαμβακοφύτων, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει έντονος ο κίνδυνος εκδήλωσης σηψιρριζιών. Να σαπίσει, δηλαδή, η ρίζα των μικρών βαμβακοφύτων, με συνέπεια την καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ή, το χειρότερο, την ξήρανσή τους. Εντονότερες είναι οι ζημιές, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με υπερβολική υγρασία, από βροχοπτώσεις ή ποτίσματα.
Μετά τις τελευταίες βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνονται οι πιθανότητες σηψιρριζιών.
Οι παραγωγοί για να διαπιστώσουν το βαθμό προσβολής, πρέπει να ξεριζώνουν φυτά από το χωράφι τους και να βλέπουν την κατάσταση των ριζών τους.

Για την αντιμετώπιση των σηψιρριζιών, πρέπει να γίνονται επειγόντως οι παρακάτω δύο επεμβάσεις:

1) Αν έχουν πέσει βροχές, μόλις καταστεί δυνατή η κίνηση του ψεκαστικού μέσα στο χωράφι, να γίνει, αμέσως, ένας ψεκασμός με σκευάσματα που βοηθούν την ανάκαμψη και ριζοβολία. Στον ψεκασμό αυτό, που συστήνουμε να γίνεται γραμμικά για μείωση του κόστους, μπορεί να προστεθεί και κάποιο διαφυλλικό λίπασμα. Είναι πολύ σημαντικό η επέμβαση αυτή να γίνει το δυνατόν συντομότερα, να αξιοποιήσουμε τις λίγες, κρίσιμες μέρες που μπορεί αυτός ο ψεκασμός να προηγηθεί του σκαλιστηριού. Ο παραγωγός δεν πρέπει να χάνει χρόνο σε δισταγμούς ότι τα φυτά είναι ακόμα μικρά και είναι δύσκολο να απορροφήσουν το φάρμακο. Στη φάση αυτή, που τα φυτά βρίσκονται ανάμεσα στο να “σβήσουν” από τις σηψιρριζίες ή να επιβιώσουν, η μικρή ποσότητα σκευάσματος που θα απορροφήσουν αποδεικνύεται, τις περισσότερες φορές, σωτήρια για να γλυτώσουν, αντί να ξεραθούν.

2) Στη συνέχεια, μόλις η εδαφική υγρασία το επιτρέψει, πρέπει να γίνει το σκαλιστήρι, που είναι η ουσιαστική βοήθεια για τις σηψιρριζίες. Θα ‘αεριστεί’, έτσι, το χωράφι, θα ζεσταθεί το έδαφος και θα μειωθεί η δράση των μυκήτων, που δημιουργούν το πρόβλημα.
Προσοχή: Το βάθος σκαλίσματος να είναι τόσο, όσο επιτρέπει η εδαφική υγρασία. Όχι πολύ βαθύ, που θα βγάλει υγρές λωρίδες και θα ζημιώσει την δομή του εδάφους. Εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει, είναι να σπάσει (να τριφτεί) η επιφανειακή κρούστα.
Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται η χρήση φρεζοσκαλιστηριού, που δεν βοηθάει τον αερισμό του εδάφους.
-----------------------------------------

Το σκαλιστήρι απαραίτητη επέμβαση, συνυφασμένη με την καλλιέργεια του βαμβακιού:

Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε όλες τις χρονιές, ακόμα και σ΄ αυτές που δεν έχουμε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και υπερβολική υγρασία, τα φυτά εμφανίζουν πάλι (ηπιότερες) σηψιρριζίες. Είναι χαρακτηριστικό του βαμβακιού οι δυσκολίες στο φύτρωμα και το πρώτο ξεκίνημα της καλλιέργειας. Κάθε χρόνο, υπάρχει ένα “άχαρο διάστημα”, από το φύτρωμα μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων φύλλων, που τα φυτά “δεν λένε να ξεκινήσουν”. Σ΄ αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντική η βοήθεια ενός σκαλιστηριού, που πρέπει να γίνεται το δυνατόν νωρίτερα. Αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα αυτού του σκαλίσματος και αφήνουν αβοήθητα τα φυτά τους, καθυστερώντας επιζήμια αυτό το πρώτο σκάλισμα. Κάποιοι αποφασίζουν να το κάνουν ακόμα πιο καθυστερημένα, όταν αρχίζουν τα σκαλίσματα με το χέρι, θεωρώντας, απλώς, το μηχανικό σκάλισμα ως μια συνοδευτική βοήθεια στο ξεχορτάριασμα.
Κάθε φορά που «ταρατσώνει» το έδαφος, είναι πολύ ωφέλιμο να γίνεται, χωρίς καθυστέρηση, ένα σκαλιστήρι.
-----------------------------------------

Τα βαμβακόφυτα που έχουν προσβληθεί από σηψιρριζίες, αν ανέβουν απότομα οι θερμοκρασίες, εμφανίζουν σημάδια δίψας (μαραίνονται), αφού η τραυματισμένη ρίζα τους αδυνατεί να τα τροφοδοτήσει επαρκώς με νερό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν βρέξει, είναι αναγκαίο ένα ελαφρύ πότισμα, κάτι που σε πρώτη εντύπωση φαίνεται αντιφατικό: συστήνουμε, δηλαδή, πότισμα, ενώ πριν από λίγες μέρες κάναμε σκαλιστήρια για να διώξουμε την υπερβολική υγρασία (η οποία μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούσε το πρόβλημα των σηψιρριζιών). Το πότισμα, όμως, αυτό, είναι απαραίτητο (έστω και αν υπάρχει υγρασία βαθύτερα) για να υγράνουμε το επιφανειακό στρώμα που έχει στεγνώσει, ώστε τα ριζίδια που προσπαθούν να αναπτυχθούν ψηλότερα από την σαπισμένη κεντρική ρίζα (και από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των φυτών), να βρουν εύκολα υγρασία και να σιγουρευτεί η ανάπτυξή τους.

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
25 Μαΐου 2020 Τέρμα Ομονοίας – Σέρρες. Τ.Κ. 62125
Τηλέφωνα: 23213 -55207, 55211, 55219, 55229, 55232, 55247, 55249, 56429.

Διαβάστε την ομιλία της βαμβακοκαλλιέργειας στην ιστοσελίδα της Π.Ε.: serres.pkm.gov.gr - θέση: εκδηλώσεις.

Οδηγίες για την καλλιέργεια βαμβακιού εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εν όψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου βαμβακιού φέτος.

Σε δελτίο τύπου της ΠΕ Σερρών γίνεται αναφορά για την κατεργασία του εδάφους, τη λίπανση, τη σπορά, τη φυτοπροστασία, το σταμάτημα της υπερβολικής ανάπτυξης και τα ποτίσματα.

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στην δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.).

Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της και να φροντίζουν να κάνουν αυτή την «ακτινογραφία» των χωραφιών τους.

Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2-1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

Από την ποσότητα αυτή:

Το μικρότερο μέρος της εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη, μεγαλύτερη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας - από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών, η σε πολύ φτωχά χωράφια), πρέπει να εφαρμόζεται.

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ, ότι η υπερβολική μείωση ή και παράλειψη της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού χάνουν πολλαπλάσια από την μείωση της παραγωγής, απ’ όσα «κερδίζουν» με την μείωση της λιπαντικής δαπάνης.Είναι κρίμα να κοπιάζουν και να κάνουν τόσα έξοδα όλο το καλοκαίρι (σπορά, σπόροι, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, αποφυλλωτικά, σκαλίσματα, ποτίσματα) και να κάνουν «οικονομία» στην «τροφή», που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για καλές αποδόσεις.                

Από την στιγμή που καλλιεργούμε βαμβάκι, είναι απαραίτητο και συμφέρον να κάνουμε τη σωστή, επαρκή λίπανση.

Από το Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται ότι:

Την προσεχή Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 καθώς και την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 και από ώρα 9:00 έως 14:00, η υπάλληλος της υπηρεσίας μας, Βασιλική Καλπακίδου, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των τίτλων του κυρωθέντος αναδασμού του αγροκτήματος Νιγρίτας, θα βρίσκεται στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Βισαλτίας προκειμένου να επιδώσει στους δικαιούχους (ή στους εκπροσώπους τους) τους εκδοθέντες τίτλους και να επιλύσει θέματα που αφορούν στους τίτλους που δεν έχουν εκδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων.

Παρακαλούνται οι κτηματίες των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Αβραμίδης – Δράκου και από Κραμποβίτης – Μώκου να προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα κατά τις παραπάνω ώρες και ημέρες.

Τονίζεται ότι μία φορά την εβδομάδα η κα. Β.Καλπακίδου θα βρίσκεται στο Δημοτικό Κατάστημα για την επίδοση τίτλων και την επίλυση προβλημάτων.

Πατήστε εδώ για να δείτε την κατάσταση 3 με τίτλους που έχουν εκδοθεί.