Δημοτική ενότητα Τραγίλου

Ο δήμος Τραγίλου (1999-2010) ήταν δήμος του νομού Σερρών που συστάθηκε το 1999 με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε μέχρι το 2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στο νέο δήμο Βισαλτίας Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του νομού. Αποτελούνταν από 7 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 197,8 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 4.773 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Μαυροθάλασσα.

Το Αηδονοχώρι είναι χωριό του Δήμου Βισαλτίας στον πρώην νομό Σερρών. Έχει πληθυσμό 130 κατοίκους. Από το 1920 ήταν αυτόνομη κοινότητα 1920. Το 1999 με το πρόγραμμα Καποδίστριας συνενώθηκε με άλλες κοινότητες της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, στον Δήμο Τραγίλου.

Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης το 2011 εντάχθηκε στο νέο δήμο Βισαλτίας. Το παλαιό Δημοτικό σχολείο του χωριού έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

Από το Αηδονοχώρι κατάγονται οι καλλιτέχνες: Θανάσης Τσαλταμπάσης (ηθοποιός) και Γιάννης Αγγελάκας (τραγουδιστής, πρώην μέλος του συγκροτήματος Τρύπες).

Κάθε τέλη Ιουλίου στο χωρίο πραγματοποιούνται τα Κορεάσμια τα οποία αποτελούν μεγάλο γεγονός για το χωρίο καθώς συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα γύρω χωριά, αλλά και από την πόλη των Σερρών και την Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικές φωτογραφίες