ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο και το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, οι δύο Αντ/δροι κ.κ. Απ. Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων και Κ. Παπαλός, Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας, ο κ. Αθ. Μασλαρινός, Δήμαρχος Βισαλτίας, Γεν. Γραμματέας, η κ. Βάκα Δήμαρχος Χαλκίδας κα η κ. Όλγα Κοτσελίδου, Γεν.Διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α..

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έθεσαν στον κ. Λιβάνιο όλα τα αιτήματα των Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντας έμφαση στα θέματα της υποστελέχωσης των Δ.Ε.Υ.Α. και της επιτακτικής ανάγκης νέων προσλήψεων, του ενεργειακού κόστους και της ρύθμισης των χρεών των Δ.Ε.Υ.Α. στη Δ.Ε.Η., της οικονομικής ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α. μέσω των Δήμων λόγω covid, του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κ.λ.π.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν επιτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό έργο, συγκαταλέγονται στους φορείς ταχείας απορρόφησης των πόρων της ΕΕ, και θα πρέπει να ανακτήσουν την ευελιξία τους και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και ιδίως με επιστημονικό προσωπικό. Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επέμενε στο ζήτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες της 3Κ/2018 προκήρυξης και στο θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. μέσω της μείωσης του τιμολογίου της Δ.Ε.Η. και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των Δ.Ε.Υ.Α. στη Δ.Ε.Η. με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει την συνεργασία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να συμπεριληφθούν στις μελλοντικές θεσμικές αλλαγές του Υπουργείου και οι Δ.Ε.Υ.Α. με στόχο να αποσαφηνισθούν τα ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία τους και να ενισχυθούν οι μικρές Δ.Ε.Υ.Α., ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των Δ.Ε.Υ.Α. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα υπογραφούν οι αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. από τους Δήμους μέσω ΚΑΠ (αρ. 43 ν. 4684/2020). Ήδη έχει εκδοθεί η πρώτη απόφαση για 7 Δ.Ε.Υ.Α.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών θα συνεχισθούν.

Από το Γραφείο Τύπου της Δ.Ε.Υ.Α.Β.