Το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών λειτουργεί πλήρως και δέχεται δείγματα εδάφους για αναλύσεις. Αποτελεί μια χρήσιμη υπηρεσία στους αγρότες μας, κοινωφελή, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το μικρό τίμημα που καταβάλλεται από τους αγρότες ανά δείγμα εδάφους καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας. Το κόστος της ανάλυσης κυμαίνεται από 15 έως 30 €, ανάλογα με το είδος των αναλύσεων που πραγματοποιούνται.

Οι στόχοι του εργαστηρίου  είναι πολλοί και ουσιώδεις. Η ωφέλεια που θα προκύψει για τους αγρότες θα είναι:

1. Η μείωση των καλλιεργητικών δαπανών. Γνωρίζουμε ότι οι λιπάνσεις συμμετέχουν στο σύνολο των δαπανών σε ποσοστό από 10-15 %, συνεπώς μείωση της δαπάνης λίπανσης σημαίνει χαμηλό κόστος παραγωγής. Βέβαια οι αγρότες για να εκτιμήσουν τις ποσότητες λιπασμάτων και κυρίως των αζωτούχων, που πρέπει να εφαρμόσουν σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, εκτός από τα δεδομένα ανάλυσης του εδάφους τις κλιματικές συνθήκες, την εποχή λίπανσης του αγρού, το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Η συνεκτίμηση όλων αυτών των παραμέτρων θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους γεωπόνους, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να βρεθεί η ανάλογη λίπανση για κάθε περίπτωση.

2. Η διατήρηση και η βελτίωση της γονιμότητας των αγρών τους. Εφόσον έχουν τα αποτελέσματα των εδαφοαναλύσεων μπορούν να πετύχουν ορθολογικές λιπάνσεις έτσι ώστε και τις καλλιέργειες να ωφελούν στο μέγιστο και τη γονιμότητα των χωραφιών τους να διατηρούν, αλλά και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους σε βάρος των φυσικών πόρων και γενικότερα του περιβάλλοντος. Αντίθετα η μη ορθολογική χρήση των λιπασμάτων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της γεωργικής παραγωγής, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

3. Η αύξηση των αποδόσεων και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι διεθνείς εξελίξεις και η Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δημιουργούν ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυξάνονται οι απαιτήσεις και συνεπώς χρειαζόμαστε άφθονα προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Η κατάκτηση αγορών με υψηλή αγοραστική δύναμη πρέπει να είναι μόνιμος και κύριος στόχος μας.

Με τη χημική ανάλυση του εδάφους γίνεται η εκτίμηση  της γονιμότητας του. Η χημική ανάλυση περιλαμβάνει της εξής φάσεις :

1. Την δειγματοληψία

2. Την ανάλυση του εδαφικού δείγματος.

3. Την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

4. Την προτεινόμενη λίπανση.

Η δειγματοληψία γίνεται από τους παραγωγούς σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται μετά την κατεργασία των δειγμάτων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες :

1. Σε αναλύσεις που στόχο έχουν τη μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών του εδάφους και

2. Σε αναλύσεις με τις οποίες γίνεται η διάγνωση της γονιμότητας του εδάφους.

Αναλύσεις χαρακτηρισμού

Με τις αναλύσεις αυτές γίνεται ο προσδιορισμός της μηχανικής σύστασης, δηλαδή η ποσοστιαία  αναλογία του εδάφους σε άμμο, ιλύ και άργιλο, του pH, της περιεκτικότητας σε ανθρακικό ασβέστιο, της οργανικής ουσίας και της αλατότητας.

Αναλύσεις Γονιμότητας

Περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των μακροθρεπτικών στοιχείων δηλαδή, των νιτρικών (NO3), του φωσφόρου (Ρ), του καλίου (Κ), του ασβεστίου (Ca) και του μαγνησίου (Mg). Επίσης υπάρχει δυνατότητα προσδιορισμού των μικροθρεπτικων στοιχείων όπως του βορίου (Β), του σιδήρου (Fe), του ψευδαργύρου (Zn), του μαγγανίου (Mn) του χαλκού (Cu).

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων και η συμβουλευτική λίπανση γίνεται με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού που έχει ήδη προμηθευθεί το εργαστήριο.

Οι αγρότες που επιθυμούν να διενεργήσουν αναλύσεις εδάφους των αγρών τους, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Γεωπόνο - Εδαφολόγο του Εργαστηρίου   κ. Σαράτση Πρόδρομο στο τηλέφωνο 2321355247 για να έχουν τη σχετική πληροφόρηση σε ότι αφορά τη λήψη δειγμάτων.

Διαβάστε εδώ πως θα κάνετε δειγματοληψία εδάφους.