Ο Δήμος Βισαλτίας το τελευταίο διάστημα έγινε αποδέκτης πολλών ερωτημάτων τοπικών βαμβακοκαλλιεργητών σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την προσβολή του πράσινου σκουληκιού.

Γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος Βισαλτίας από 10-8-2012 είχε ενημερώσει εγγράφως, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι «αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου Βισαλτίας, λόγω εκτεταμένων προσβολών από το πράσινο σκουλήκι. Το έντομο εμφανίστηκε και σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο, σε πολύ επιθετική μορφή και σε έξαρση στον πληθυσμό του, σε όλη την περιοχή του Δήμου Βισαλτίας» και ζητούσε «να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, στην περιοχή του Δήμου Βισαλτίας και να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί της πολιτείας για τη δρομολόγηση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και καταβολής αποζημίωσης στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι στην περιοχή μας».

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υποδιευθυντή κ. Ρόιδο, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σερρών, μας κοινοποιήθηκε έγγραφο, με το οποίο ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 22-8-2012 για το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και την μειωμένη προβλεπόμενη παραγωγή στο βαμβάκι, τονίζοντας ότι «στην Περιφερειακή μας Ενότητα, τον Αύγουστο, σημειώθηκε έντονη προσβολή της 2ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού, στο βαμβάκι. Οι παραγωγοί ακολουθώντας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έπραξαν τα δέοντα για την αντιμετώπισή της. Αξιοποίησαν τη δράση των ωφελίμων εντόμων και όπου χρειάστηκε έκαναν τις αναγκαίες χημικές επεμβάσεις. Όμως, παρά την προσπάθεια των βαμβακοπαραγωγών, σε πολλά χωράφια προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές» και «αρκετοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν την ελάχιστη παραγωγή που απαιτείται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση όσοι δεν συμπληρώσουν, λόγω ζημιάς από το πράσινο σκουλήκι, την αναγκαία παραγωγή».

Επίσης, στην ολομέλεια της Βουλής την 31 Αυγούστου, ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Χαρακόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται κανένας αγρότης, που αποδεδειγμένα καλλιέργησε το χωράφι του, να χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Από τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώνουν επίσημα ζημιές από το πράσινο σκουλήκι που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του βαμβακιού σε επίπεδα κατώτερα από την ελάχιστη προβλεπόμενη παραγωγή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά».