080513074156 6617Οδηγίες για το πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα σύνταξης αποφάσεων μετατάξεων δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στους ΟΤΑ της χώρας.

Με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθούν άμεσα, δηλαδή και πριν από τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, οι διαδικασίες μετάταξης μέσω της εθελοντικής κινητικότητας από τους φορείς υποδοχής.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη ρυθμίστηκε το ζήτημα του πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος των μόλις τριών ημερών εντός του οποίου θα έπρεπε να συνταχθούν όλες οι αποφάσεις μετατάξεων μέσω του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται  η δυνατότητα η απόφαση μετάταξης να μπορεί να συνταχθεί, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, από την επομένη κιόλας της υποβολής της αίτησης και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως και τις 5.9.2014.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η  υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας, μπορούσε να λάβει χώρα από τη δημοσίευση του ν.4274/2014 έως τις 29.8.2014. Ακολούθως,εντός τριών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής θα έπρεπε να συντάξει την απόφαση μετάταξης κατά παρέκκλιση κάθε άλλη διαδικασίας.

Ωστόσο, ο  μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας και η έμπρακτη συμμετοχή σε αυτό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε το πρακτικό πρόβλημα, ενώ ήδη από την 15η Ιουλίου υποβάλλονται καθημερινά πλήθος  αιτήσεων και οι φορείς έχουν ανάγκη να καλύψουν άμεσα τις επιτακτικές υπηρεσιακές τους ανάγκες, ωστόσο χρειαζόταν να αναμένουν έως την 1η Σεπτεμβρίου για να συντάξουν τις αποφάσεις μετατάξεων. Οι Υπηρεσίες των φορέων υποδοχής θα είχαν μόνο τρεις ημέρες για να συντάξουν το πλήθος αποφάσεων μετατάξεων.

Ταυτοχρόνως, οι συγκεκριμένες μέρες φέρουν ιδιαίτερη σημασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα αυτό, που δεν υπήρχε κατά την προηγούμενη εφαρμογή του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας, ανέκυψε τώρα, δεδομένου ότι η παράταση της υποβολής αιτήσεων λήγει 29.8.2014.

Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα η απόφαση μετάταξης να μπορεί να συνταχθεί, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, από την επομένη κιόλας της υποβολής της αίτησης και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως και τις 5.9.2014.