Μια από τις αρμοδιότητες των δημοτικών αρχών στον τομέα της Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, είναι και ο προσδιορισμός με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, των όρων και των ωρών λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα, τα οποία  λειτουργούν στην πόλη, στο πλαίσιο των υγειονομικών και κανονιστικών διατάξεων της  διοίκησης. (άρθρο 75 παρ.Ιγ9 κ 79 ΔΚΚ)

Η αρμοδιότητα του ελέγχου της τήρησης των διατάξεων για τη λειτουργία της μουσικής ασκείται από τη δημοτική αστυνομία εφόσον έχει αναλάβει την αρμοδιότητα αυτή σύμφωνα με τις διατάξειςτου Ν.3274/04.

Για ποια καταστήματα απαιτείται άδεια μουσικής;

- Καταστήματα προσφοράς ποτών, χωρίς φαγητό, σε καθισμένους πελάτες. (άρθρο 37 Υγ.Διάταξης Α1β/8577/1983)

- Καταστήματα στα οποία παρασκευάζονται ή / και προσφέρονται σε καθισμένους ή / και περαστικούς πελάτες φαγητά με τη συνοδεία ή μη ποτών. (άρθρο 38 Υγ.Διάταξης Α1β/8577/1983)

- Καταστήματα, στα οποία παρασκευάζονται και προσφέρονται γλυκίσματα και κάθε είδους παρασκευάσματα γάλακτος κλπ. σε καθισμένους πελάτες. (άρθρο 39 Υγ.Διάταξης Α1β/8577/1983)

Στα παραπάνω καταστήματα επιτρέπεται η λειτουργία μουσικής εφόσον χορηγηθεί άδεια από τον δήμο.

Για τα κέντρα διασκέδασης δεν απαιτείται χορήγηση άδειας μουσικής. Όμως για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους απαιτείται ως δικαιολογητικό η προσκόμιση έγγραφης άδειας δημόσιας εκτέλεσης(άρθρο 41 Υγ.Διάταξης Α1β/8577/1983)

Απαιτείται άδεια μουσικής και όταν γίνεται χρήση ραδιοφώνου και τηλεόρασης;

Άδεια λειτουργίας μουσικής απαιτείται μόνο για τη χρήση κάθε είδους μουσικών οργάνων καθώς και στερεοφωνικών μηχανημάτων και ηλεκτροφώνων. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται η χρήση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, μόνο εφόσον προκαλείται διατάραξη της ησυχίας των κατοίκων. Η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για τη διαφύλαξη της κοινής ησυχίας. Επομένως για τη χρήση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων δεν απαιτείται άδεια. (άρθρο 3 παρ.1 Αστ.Διάταξη 3/96)

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ